Живот
4. March 2018 - 21:07

Битно е на колку години раѓате: Интелигентни деца се раѓаат во овие години

Лондонското училиште за економија се занимаваше со прашањето кога е најдобро да станете мајка.

Тоа истражување нуди своја верзија на „најдобар период“ и се поврзува со интелектуалните способности на децата.

Во истражувањето е опфатен развојот на 18.000 деца, и со анализата е утврдено дека златните години за мајчинство се триесеттите.

Зежите кои во четвртата деценија стануваат мајки раѓаат интелектуални деца, што јасно се покажа со тестовите за когнитивни способности. Студијата докажа дека оваа врска важи за мајките кои во триесеттите првпат раѓаат деца.

Поради што е тоа така?

– Тие се образовани, имаат поголеми примања, поголеми се шанските тогаш мајките да бидат во стабилна врска со партнерот за разлика од помладите, имаат поздрав начин на живот, се грижат за своето здравје на време и ја планираат својата бременост – објаснува познатата докторка Алис Гојсис за „Тајмс“.

На овој начин, со својата изјава докторката ја поврзува психичката стабилност на мајката со нејзиното новородено дете.