Македонија
18. February 2018 - 8:43

Бигорскиот манастир го поздрави Радев со ѕвонење на камбаните за добредојде

Бигорскиот манастир го поздрави претседателот Румен Радев со ѕвонење на камбаните за добредојде, објави бугарската агенција БГНЕС. Бугарскиот шеф на државата лично беше поздравен од игуменот на најголемиот македонски манастир, Парттениј и Епископот Тимотеј,а бугарските митрополите Николај и Старозагоркиот  Кипријан , исто така беа присутни на средбата.
 
Монасите од манастиротму подарија на  Николај мантија и жезло.. Румен Радев и двата бугарска Митрополија поминаа низ толпата и се упатија кон храмот.
 
Имаше солзи во очите на некои луѓе. Игуменот на Бигорски манастир се сврте особено кон бугарскиот претседател и гостите: “За нас е голема чест и во исто време  да му  заблагодариме  на ценетиот претседател Радев дека токму вие сте првиот претседател на друга држава кој ја посетил милениуми Бигорски обител. Ние веруваме дека оваа посета не е случајна. Светиот и славен пророк и Јован Крстител, на кој му служиме, молбите до Бога – ова е првиот човек на некоја друга држава, кој   го посети нашиот древен манастир, и тоа да биде од братска Бугарија “. Отец Партениј истакна дека не станува збор за случаен  настан, бидејќи во текот на оваа година се навршуваат 1000 години од основањето на Охридската архиепископија, а нејзиниот прв архиереј Јован Дебарски е творец на манастирот, чиј игумен е тој. “Ние цврсто веруваме дека вашата посета е јасен доказ дека нашиот најблизок бугарски народ и неговата влада ќе продолжат да го поддржуваат напредокот на Република Македонија не само внатрешно, туку и на меѓународно ниво.
 
Оваа несебична поддршка уште еднаш ќе покаже кои се вистинските пријатели и браќа на македонскиот народ и нивната земја. Во вашето присуство овде го гледаме братството на целиот бугарски народ “, истакна архимандрит Партениј.
 
Во својот говор пред  шеф на Бугарската држава , тој истакна дека слогата  помеѓу БПЦ и Архиепископијата на МПЦ Охридската архиепископија ќе ги зајакне братството и духовните врски меѓу нашите два сродни народи. Игумен Партениј особено му се заблагодари на Неговата Светост Патријархот Неофит и Светиот Синод наБПЦ за испраќање на нивните претставници. “Искрено се надевам дека духовното сродство меѓу бугарскиот и македонскиот народ ќе остане засекогаш. Затоа, љубезните архиепископи, нашата заедничка света должност е да продолжиме со инспиративното дело на љубовта и единството. Најсовршениот израз на оваа братска љубов е заедништвото. Таквото единство ќе биде благословено од Бога и нема причина да се плашиме “, истакна Игумен Партениј.
 
.
 
Митрополитот Николај, кој беше сместен на престолот во храмот,  и тој се заблагодари за братските чувства со кои беа  сите поздравени 
 
 
Бугарскиот претседател откако подари бележник  на Васил Левски и истражувањето на бугарскиот патријарх Кирил “Бугарската Егзархија во Одринско и Македонија по ослободителната  војна 1877-1978”, рече:
 
“Многу добро  ја знаеме историјата на манастирот, што сте правеле и што правите во моментов. Ќе је пренесам топлината со која ме пречекавте во  Бугарија “. Бугарскиот шеф на државата беше поздравен и пречекан  во манастирот според сите црковнни канони.