Македонија
17. September 2019 - 12:05

Беса: И ние бараме измени на изборниот модел ама со 3 изборни единици

 
Движењето Беса ја поддржува иницијативата на 12 пратеници за измени на изборниот модел, но не во целост. Пратеникот од оваа партија Фадил Зендели побара да не се менува пропорционалниот изборен модел, но наместо затворени, Беса се залага за отворени листи.
 
- Бараме и изборните единици од 6 да се намалат на 3 бидејќи тоа ја одразува реалноста во државата, а тоа е дека одредени етнички заедници гласаат во одредени региони - рече Зендели.
 
12 народни избраници поведоа инцијатива во Парламентот за измени на Изборниот законик со која бараат да се воведе една изборна единица. Бараат средби со ВМРО ДПМНЕ, СДСМ И ДУИ. Власта и опозицијата имаат формирано работна група за измени на изборното законодавство.
 
Катерина Нешкова