Свет
27. January 2016 - 14:54

Берлин: И натаму се зголемува бројот на екстремистите кои заминуваат во Сирија и Ирак

Германската разузнавачка служба соопшти денеска дека и натаму се зголемува бројот на екстремисти, кои заминуваат во Сирија и Ирак, што предизвикува загриженост дека оние кои ќе се вратат можат да предизвикаат напади во Европа. 

Според податоците на агенцијата, 790 луѓе досега ја напуштиле Германија и се приклучиле кон некоја екстремистичка група на Блискиот исток, а таа бројка во октомври изнесувала 750. 

Една третина од нив се вратиле во земјата.