Свет
10. April 2019 - 8:45

Бенсалах вети слободни избори во Алжир

Парламентот на Алжир вчера го именуваше Абделкадер Бенсалах за привремен претседател на земјата, а тој во своето прво обраќање до нацијата вети дека ќе организира слободни избори.

Неговата изјава уследи откако граѓаните повторно излегоа на улици во знак на протест поради именувањето на Бенсалах за привремен претседател на Алжир. Полицијата употреби солзавец и водени топови за да ги запре протестите.

Бенсалах истакна дека „ќе се консултира со политичката класа и цивилното општество во потрагата по нов Алжир“.

Парламентот вчера го именува Бенсалах, претседателот на Горниот дом на Парламентот, за шеф на државата на максимум 90 дена, во согласност со Уставот, до организирање нови избори.

Бенсалах беше главен сојузник на Бутефлика. Поголем дел од опозицијата се воздржа од гласањето.