Балкан
6. August 2016 - 13:00

БАЛКАНОТ ВО ШОК: Погледнете што е пронајдено во ковчегот на Јосип Броз Тито

Поранешниот началник на СДБ Србија Обрен Џорџевиќ откри дека телото на Јосип Броз Тито не било во ковчегот изложен во Сојузната општина на 8 мај 1980 година, туку во него имало само песок.

Џорџевиќ 40 години работел во органите на безбедноста, а беше и начални на Службата за државна безбедност во Србија. Тој тврди дека во ковчегот покриен со знаме не било телото на Тито.

„По смртта на Јосип Броз Тито, некои членови на Претседателствот на СФРЈ на чело Стан Доланц и Стеван Дроњски сакаа да го балзамираат неговото тело и да го стават во мавзолеј, како на Ленин на Црвениот плоштад. Меѓутоа, телото на Тито беше полно со различни лекови и почна прерано да се распаѓа и да шири незгоден мирис. Поради медицински и хигиенски причини, Доланц и Дроњски одлучиле погребот да се изврши без телото на Тито. Во ковчегот имаше само песок“, открива Џорџевиќ.

Некои веруваат дека погребот е извршен на таков начин затоа што поранешниот шеф на државната безбедност Митја Крајгер стравувал од можни диверзии за емиграција.

Сепак, се тврди дека позади се стоел Доланц, министер на полицијата, кој сакал да го наследи телото на Тито.