Живот
23. September 2016 - 13:08

Бајката за Снежана направена по вистинска приказна и има сосема различен крај

 
Сите ние ја знаеме бајката за Снежана и седумте џуџиња, но таа во реалноста не е воошшто слична со она што ние го гледаме во цртаните или го читаме во книгите. 
 
Ако се вратиме во 1500 година, кога живеела преубава девојка по име Маргарет на северот на Германија. Таа живеела во рударски град, каде имало многу деца, па веројатно и тоа било инспирација за џуџињата. Поради сериозни проблеми со сопругата на својот татко, Маргарет се преселила во Брисел кога имала само 17 години. Таму го запознала преубавиот Филип од Шпанија, но изгледа некому не му се допаднала идејата тие да се земат, па Маргарет била отруена.
 
Сепак, приказната во реалноста не завршила среќно, туку Снежана навистина починала и тоа на 21 година.