Loading Video...
Балкан
6. January 2020 - 16:33

Бадник во Црна Гора ги подели верниците на црногорската и српската православна црква

Бадник во Црна Гора ги подели верниците на црногорската и српската православна црква.  

Полицијата ги обезбедува двата собира. Протестите  во деновите на Бадник и Божик се откажани.

Црногорскиот премиер Марковиќ во божикната честитка порача дека новиот закон за вероисповед треба да биде основа за поврзување на верските заедници, а не за поделби.

Прославата на Бадник е проблематична и на Косово.

Во Ѓаковица, Албанците протестираа  пред црквата против собирањето на српските верници, кои пак самите го откажаа доаѓањето.