Балкан
17. July 2019 - 16:19

Атина загрижена заради зголемувањето на бројот на мигранти на островите во Егејско Море

Властите во Грција се загрижени за зголемувањето на бројот на мигранти во прифатните центри на грчките острови, по нивното драстично зголемено пристигнување од Турција, пренесува грчкиот весник „Катимерини“.

Само во првата недела од јули на грчките острови во источен Егеј, кои досега имаа сместено 17.924 азиланти, дошле уште околу 1.000 нови мигранти.

Грчкиот министер за миграциска политика, Јоргос Кумуцакос, изјави дека решението е во почитувањето на човековите права и демократските принципи, а истовремено во зголемувањето на безбедноста на сите.