Македонија
28. November 2015 - 14:30

Армијата започна со поставување на ограда на јужната граница

Врз основа на предлог и известување на Групата за проценка на ризици со која претседава директорката на Центарот за управување со кризи Сузана Салиу, Управувачкиот комитет за менаџирање на состојбите со бегалците на вчерашната седницa одлучил да се операционализираат заклучоците од националниот Совет за безбедност, и на јужната граница со Грција да се преземат сите техничко-тактички мерки за насочување на протокот на бегалците кон контролните пунктови, заради регистрација и хуман третман, потврдуваат од Владата.

Оваа одлука подразира да се преземат сите мерки и чекори за да се обезбеди канализирање на протокот на бегалците, што вклучува и подигнување на заштитна ограда на границата, велат од Владата и потенцираат дека границата ќе остане отворена.