Живот
21. November 2015 - 13:56

Антисемитист ќе ја претставува Германија на Евровизија

Популарниот рок и блуз пејач чии што текстови се опишуваат како антисемитски и хомофобични е изборот на Германија за учество на следната Евровизија.
 
Пејачот Ксавер Наидо кој што е од мешано индиско, афрканско и германско потекло од страна на јавниот сервис АРД е избран да ги брани боите догодина во Стокхолм, но тој уште од сега предизвика негативно внимание кај медиумите и социјалните мрежи. Критикуваат и политичарите  и граѓанските активисти според кои тврдат дека дел од неговите текстови наведуваат дека хомосексуалците се педофили и содржат антисемитски пораки.
 
Најтиражниот весник „Билд“ во еден свој наслов прашува дали Наидо е вистинскиот избор кој што треба да ја претставува Германија на Евровизија. 
 
Претставник на партијата ана Меркел ЦДУ вели дека изборот е проблематичен истот го тврди и претставник на Фондацијата Амадео Антоние. Наидо минатат година беше дел од протест организаиран од страна на германските крајни десничари по повод реунификацијата на Германија со што предизвика негативни коментари. Тој говореше на протестот на движењето „Рајзенбургер“ кое што одбива да ги признае модерните граници на Германија. 
 
Пејачот ги отфрла обвинувањата и вели дека со сето свое битие стои зад космополитска Германија и правото на достоинствена и мирна интеракција со останатите. Поддршка за него доаѓа и од дел од неговите колеги музичари.