Балкан
1. February 2017 - 15:14

Анкета: Вучиќ би победил на претседателски избори ако се кандидира уште во првиот круг

За Александар Вучиќ, доколку се кандидира за претседател на изборите, би гласале 55,2 отсто гласачи, додека за Томислав Николиќ, ако тој биде кандидат на СНС, би гласале 36,2, се вели во резултати од анкета на Фактор плус.

Во анкетата биле понудени две евентуални сценарија – во случај кандидат на СНС да биде Вучиќ и случај ако кандидат биде Николиќ.

Во првиот случај, Вучиќ би освоил во првиот крг 55,2 отсто гласови, додека на второ и трето место би биле Вук Јеремиќ односно Воислав Шешељ со 12,1 отсто.

Во второто сценарио, ако за СНС се кандидира Николиќ, актуелниот претседател би добил 36,2 отсто гласови, Јеремиќ би бил втор со 13 отсто и Шешељ со 12,5 отсто. Четврти би бил Ивица Дачиќ со 10,8.

Во врска со парламентарни избори, во анкетата најногу гласови добила СНС со рејтинг од 51,2 отсто, следува СПС со 10,5 отсто, СРС со 8,7 отсто...

Речиси половината испитаници – 48 отсто, сметаат дека исходот од претседателските избори не може да предизвика промени во политичката сцена на Србија.