Македонија
5. December 2016 - 11:11

Анкета на „Павел Шатев“: ВМРО-ДПМНЕ со огромна предност пред СДСМ ќе оствари победа

27,8 рејтинг за ВМРО-ДПМНЕ, 16,2 отсто за СДСМ. Ова го покажува најновата телефонска анкета на Институтот „Павел Шатев“ спроведена во периодот помеѓу 30 Ноември и 2 Декември на 1090 испитаници со цел да ги утврди перцепциите на македонските граѓани кон повеќе актуелни политички прашања во Република Македонија. Анкетите на овој Институт во изминатите години се покажаа како едни од најверодостојните.

-Во истражувањето кое беше спроведено на ниво на Република Македонија, беа опфатени сите шест изборни единици, како и повеќе демографски карактеристики на населението вклучително пол и возраст, а исто така беше направена поделба и според руралните и урбани места на живеење при што Скопје е земено како посебна целина, информираат од Павел Шатев.

 
 За кого ќе гласате на изборите на 11 Декември
  Процент
  Нема да гласам 28.9
Не знам 13.9
СДСМ 16.2
ВМРО-ДПМНЕ 27.8
ДУИ 4.8
ДПА 2.3
Коалиција ВМРО за Македонија 0.5
Левица 0.9
БЕСА 3.2
Алијанса за Албанците 1.5
Вкупно 100.0

 

 
 На кој политичар најмногу му верувате
  Процент
  На ниту еден 26.1
друг 1.5
Не знам 23.2
Зоран Заев 10.7
Никола Груевски 28.3
Али Ахмети 4.7
Мендух Тачи 1.9
Љубчо Георгиевски 0.3
Билал Касами 1.8
Зијадин Села 1.5
Вкупно 100.0

 

Кого би избрале за Премиер помеѓу Зоран Заев и Никола Груевски (Без испитаници Албанци)
  Процент
  Зоран Заев 14.1
Никола Груевски 50.4
Не знам 35.5
Вкупно 100.0

 

Која партија има подобра изборна програма

 

(Без испитаници Албанци)

  Процент
  СДСМ 18.2
ВМРО-ДПМНЕ 47.5
Не знам 34.3
Вкупно 100.0

 

Дали ја поддржувате идејата за двојазичност на цела територија на Македонија и нов рамковен договор за поголеми права на Албанците

 

(Без испитаници Албанци)

  Процент
  ДА 4.9
НЕ 93.5
Не знам 1.6
Вкупно 100.0

 

Дали на овие избори би поддржале партија која се залага за концептот на двојазичност во цела РМ и нов рамковен договор

 

(Без испитаници Албанци)

  Процент
  ДА 4.8
НЕ 93.1
Не знам 2.1
Вкупно 100.0