Македонија
13. October 2021 - 21:30

Анализа: Дали конфликтот во Косово може да се пренесе во Македонија и регионот?

Косовскиот премиер Албин Курти си игра со оган. Во анализа за Сител прфесорот Томе БАтковски од Факултетот за безбедност вели дека денешниот, но и неодамшнешниот инциден на Севереот на Косово се опасни за безбедносната состојба на целиот регион. Според него, во денешните случувања не се гледа дали КФОР интервенирал кога во состојба на мир се користи оружје, дали овие настани се со знаење на меѓународниот фактор и која е нивната цел.

Какво влијание може да имаат овие инциденти на Макеоднија: Батковски вели дека властите треба да бидат особено внимателни. Настаните на северот на Косово доаѓаат само една година откако во јавноста се појавија карти со прекроени граници. Тоа, според него не е случајно, туку претставува опопување на пулсот на јавноста.

Денешните инциденти на Косово започнаа со акцијата на косовските власти за спречување на шверц на стока во косовска Митровица. По ова следеа судири од локалното српско население. Има повредени и на две страни. Попладневно српскиот претседател Вучиќ се сретна со граѓаните на Северно Косово и вети дека Белград ќе биде постојано со нив.