Свет
12. January 2018 - 14:38

Американските медиуми шокирани: Кина има ефикасна тактитка за дисциплинирање на Западот, без ниту еден изговорен збор

За оние кои сакаат да го зголемат своето влијание, Комунистичката партија на Кина е застрашувачки фактор. Кинеската перцепција,  Пери Линк еднаш ја опиша како "анаконда во сјај". Само нејзиното присуство ја зголемува самоцензурата и предизвикува суптилни промени во однесувањето.
 
Во случај во  Кина, тоа е така  веќе одамна. Како што Кина се отвора кон светот, познатите личности на Запад - политичари, директори на директори и универзитетски професори - нервозно се прилагодуваат на новонастанатите ситуации.
 
Поранешниот британски премиер Дејвид Камерон се соочи со критики на партијата по состанокот со Далај Лама во 2012 година  кој останатите мандати ги помина обидувајќи се да ги поправи односите со Кина, меѓу другото така што прогласи   "златна ера" во односите меѓу Велика Британија и Пекинг.
 
Веќе самото нетрпение од Незадоволството од одмазда на Кина беше доволно за да предизвика промени во ставот на владата. Тибетскиот духовен лидер веројатно никогаш повеќе нема да посети ниту еден друг британски лидер.
 
Лондон усвои друг, критичарите би рекле сервилен - дипломатски став кон Пекинг. Политичарите ја одземаат важноста на човековите права.
 
По гласањето за Брегзит, Камерон повторно се појави како амбасадор на кинескиот геополитички проект "Еден појас, еден пат".
 
Справувањето со методите на Партијата на влијанието веројатно ќе стане најголемиот предизвик за западните демократии.
 
Ова вклучува пасивен мобинг, како и активни напори за предизвикување на војна на информации и мешање со внатрешната политика - таканаречена "остра моќ", за разлика од западната "мека моќ".
 
Кина го искористи моментот кога демократијата во САД и Европа го потресе бранот популистички бунт за да се врати на светската сцена.
 
Кина се гледа себеси како конкурент на овие општества не само во областа на економијата и безбедноста, туку и кога станува збор за вредноста.
 
Неговата долгорочна стратегија е да промовира авторитарен модел на развој. Директната дипломатска цел е да добие меѓународна поддршка во различни прашања: од Тибет и од Тајван, до Јужното Кинеско Море.
 
Како дел од овие напори, Пекинг се обидува да ги охрабри еминентните западни личности да зборуваат во негово име.
 
Со години демократите имаа сигурен и наивен став кон овие активности и беа сигурни за победата на либералниот ред во ерата по Студената војна. Во Австралија, блиската партија на кинескиот тајкун беше финансирана од две главни политички партии.
 
Кинеските државни медиуми сега во голема мера диктираат известување дословно во сите медиуми на кинески јазик. Сето ова ја доведува во прашање суверенитетот на Австралија, вистинската иронија што има на ум колку Кина предупредува на претпазливост од странско мешање во нејзините внатрешни работи.
 
Она што можеби најмногу изненадува во реакцијата на премиерот Малком Турнбул - нацрт-закон за ограничување на протокот на кинески пари во политиката - е признание дека системот е толку отворен за манипулација.
 
Поради силното реагирање  во Австралија, кој одекна во Европа и САД, кинеските државни медиуми зборуваа за лов на вештерки насочени против Кина.
 
Кина очигледно ја следи стратегијата опишана од Владимир Иљич Ленин. Во делот "Детска болест" на левицата во комунизмот, тој ја претставува идејата за "унифициран фронт" - стратешки сојуз во  групи во непријателскиот табор кој работи на негово уништување.
 
Кинескиот претседател Си Џинпинг ја нарекува оваа активност "магично оружје" на партијата.
 
За демократијата, првиот чекор во борбата против оваа закана е нејзиното признавање, вели американскиот весник. 
 
Анакондата се обвиткува околу кинеските медиуми, академии, здруженија на граѓани и компании, приватни и државни. И внимателно гледам на договорите за соработка што овие институции ги прават со овие западни медиумски организации, факултети и корпорации ", објаснува еден член.
 
Суштината на проблемот лежи во степенот до кој демократскиот Запад е подготвен да ги жртвува сопствените вредности за да добие економски придобивки.
 
 
Тактиката на заплашување од Пекинг се исплаќа. Западните влади не сакаат јавно да дискутираат за чувствителните прашања на Кина, како што е Тибет.
 
Холивуд не ги снима филмовите што ја покажуваат Кина во негативно светло. Универзитетските професори се склони да избегнуваат теми кои би ја довеле во прашање можноста за добивање на виза.
 
Медиумските организации се во искушение да се откажат од критики.
 
Во моментот кога кинеската економија е на пат да стане најголема во светот, се зголемува цената  против Кина за одбрана на слободата.
 
Потребни се шест години Норвешка да ги одмрзне економските и дипломатските односи со Кина откако Нобеловиот комитет му додели на кинескиот дисидент Ли Сијаобо награда за 2010 година.
 
"Обично голема змија не мрда, не мора", напиша Линк во 2002 во текстот во New York Review of Books”