Свет
16. August 2017 - 12:32

Американците со рекордно ниво на задолженост од 12.840 милијарди долари

Задолженоста на Американците во вториот квартал од годината се искачи на рекордно ниво од речиси 12.500 милијарди долари благодарение на умерениот раст на хипотекарните и кредитите за автомобили, како и долгот за кредитни картички.

Вкупно, долгот на американските домаќинства во второто тромесечје изнесува 12.840 милијарди долари, што е за 552 милијарди долари повеќе во споредба со минатата година, покажуваат податоците на њујоршката филијала на ФЕД.

Од вкупната сума 4,8 отсто се лоши кредити, исто како и претходниот квартал. Предупредувачки сигнал е и влошувањето на наплатливоста на долгот по кредитните картички. што може да доведе до раст и понатамошни проблеми на потрошувачите.

Во вториот квартл во САД вредноста на хипотекарните кредити изнесува 8.690 милијарди долари односно 329 милијарди повеќе од минатата година. Додека за студентски кредити - 1.340 милијарди долари или 85 милијарди повеќе, а за заеми за автомобили - 1.190 милијарди или 55 милијарди повеќе.