Технологија
16. October 2016 - 10:05

„Алиталија“ и „Ер Канада“ ги забранија „Галакси ноут 7“ во нивните авиони

Италијанската авиокомпанија „Алиталија“ го забрани внесувањето на смартфонот „Галакси Ноут 7“ (Galaxy Note 7) на јужнокорејската компанија „Самсунг Електроникс“ (Samsung Electronics) во нејзините авиони, пренесоа американските медиуми.

Забраната влезе во сила веднаш, информира авиокомпанијата.

Во соопштението на „Алиталија“ се посочува дека забраната е наметната врз основа на аналогната забрана на Министерството за транспорт на САД, која има за цел да ги гарантира максималните безбедносни стандарди.

„Алиталија“ веќе го имаше забрането ставањето на смартфоните „Галакси ноут 7“ во багажот или во транспортните авиони. Од денеска се забранува и нивното внесување во авионот како рачен багаж.

„Ер Канада“, исто така, соопшти дека го забранува внесувањето на смартфонот во нејзините авиони поради ризикот од пожар, пренесуваат француските меидуми.

Во соопштението на најголемата компанија за воздушен транспорт во Канада се прециизра дека патниците нема да имаат правото да се качуваат во авионите на „Ер Канада“, „Ер Канада руж“ и „Ер Канада експрес“  со „Галакси Ноут 7“. Тие нема да имаат и право да го пренесат во нивниот рачен багаж.

За да се избегнат потенцијални конфликти, како последица на забраната, компанијата создава политика која на патниците ќе им дозволи да земат друг лет.

Доколку не се потчинат на наредбата, патниците може да бидат парично казнети или против нив да се поднесе тужба.