Македонија
22. October 2019 - 13:12

Али Ахмети: 12 април ќе ја означи најголемата победа на ДУИ

Во огранокот на ДУИ во Боговиње, на Изборното Собрание во кое се избра новото раководство што ќе биде под раководство на претседателката Сахиде Бајрами, присутен беше и претседателот на Демократската Унија за Интеграција, г-дин Али Ахмети.

Претседателот на ДУИ, Али Ахмети пред граѓаните на Општина Боговиње истакна дека не би биле мисионери ако на нивни рамења не би унапредиле нови генерации, немаше да бидат далекувидни ако не се превземаше потег, па затоа секое Изборно Собрание кое што е одржано од ДУИ има влијаено врз аторитетот на гласачите и граѓаните.

„Токму денес,  датумот 12 април 2020 година го гледам како голема победа на Демократската Унија за Интеграција. Со една ваква унија, нема сила што може да не победи, бидејќи како прво имаме воспоставена мисија, идеали, а сега и функсии. Нема функција без мисија, нема можности да се постигне целта ако ги губиш идеалите. Ние сме Унија на идеалите, на мисите, и мисите треба да одат напред. Не само затоа што ова е наше семејство, но кажете ми една партија или движење која има придонесено во ова земја повеќе од нашето семејство. Се се поврзува со нашето семејство, од азбуката до Универзитетот, од правичното застапување до националните симболи, сите се капитални инвестиции кои ќе се користат од Албанците, и истите се бесмртни, сите тие ги создаде нашето големо семејство Демократската Унија за Интеграција како продолжение на Ослободителната Народна Армија”, рече Ахмети.

Претседателот на ДУИ, Ахмети додаде дека недобивањето на датумот  за започнување на преговорите за членство во Европската Унија е осудено од самите авторитети од Брисел нарекувајќи го ова како голема грешка.

„Ние остануваме посветени, воопшто разочарани, и ова одлука не ја сметаме како неуспех, ова одлука на Франција, но како мотивација повеќе да бидеме уште посилни во насока на владеењето на правото, во насока на барањето на построг ветинг во земјата во областа на судството, полицијата, војската, владата, градоначалниците, сите овие да поминат низ филтерот на ветинг за да имаме поголема транспарентност во земјата. Овие дејствија не доближуваат до Европската Унија“, истакна Ахмети.