Балкан
19. March 2018 - 13:21

Албанија лани увезла 30 тони крв

Албанија е една од земјите што увезува крв. Иако дарувањето крв во изминатите години има позитивен тренд,сепак не се задоволуваат потребите во здравствените институции.

- Во текот на минатата година увезени се околу 30 тони човечка крв,за што Министерството за здравство потрошило 1,5 милијарди леки.Како и за лековите  за увозот на крв се плаќа и ДДВ,и за тоа се потрошени 302 милиони леки, пренесуваат албанските медиуми.

Во Абанија доброволното крводартелство почна пред нешто повеќе од една деценија. Претходно, властите плаќаа за давање крв