Свет
13. September 2017 - 14:01

Ал Каеда упати закани до Мјанмар поради Рохинџите

Ал Каеда повика на поддршка за муслиманските Рохинџи во Мјанмар, кои се изложни на репресии, поради што 400.000 од нив беа принудени да побегнат во Бангладеш и им се закани на властите во Јангун дека ќе бидат казнет за „злосторствата“.

Бегставата на муслиманите од земјата претежно населена со будисти беа предизвикани од суровиот одговор на мјанмарските безбедносни сили на серијата напади на муслиманските бунтовници врз полициските и армиските пунктови во западниот дел на Мјанмар на 25 август.

Групата Ал Каеда, која ги изврши нападите во САД на 11 септември 2001 година, објави декларација во која ги повикува муслиманите од целиот свет да ги поддржат „собраќата во Мјанмар со материјална помош, оружје и воена поддршка“.

- Суровото однесување против нашите браќа муслимани не треба да остане неказнето. Владата на Мјанмар ќе го почуствува тоа на што се изложни нашите браќа муслимани, нагласува Ал Каеда во декларацијата.

Мјанмар тврди дека безбедносните сили водат законска кампања против „терористите“, кои ги обвинуваат дека напаѓаат полицајци, војници и цивилни.