Македонија
23. July 2021 - 8:44

Активни 214 случаи на Ковид-19, теренската вакцинација продолжува на 60 населени места

Епидемиолошката состојба со Ковид-19 засега останува стабилна. Како што соопшти вчера Министерството за здравство во деноноќието меѓу средата и четвртокот биле регистрирани 17 нови случаи на заболени од Ковид-19, а во меѓувреме продолжува и теренската вакцинација, која денеска ќе се одвива во 60 населени места во државата.

Надлежните уверуваат дека вакцинацијата се одвива непречено на сите пунктови. Воедно, апелираат граѓаните да се вклучат во масовното вакцинирање, бидејќи само на овој начин ќе успееме да го победиме вирусот.

Според последниот извештај од Министерството за здравство, вакцина досега примиле 17 521 граѓанин, а ревакцинирани се 305 804 граѓани.

Последните бројки укажуваат на тоа дека најмалку една доза вакцина имаат примено 61 отсто од населението над 70 години, 58 отсто од граѓаните над 65 години, 53 отсто од оние над 60 години и 43 отсто од лицата над 50-годишна возраст.

Граѓаните без закажан термин се вакцинираат, во постоечките вакцинални пунктовите низ државата.

– Процесот на теренска вакцинација се одвива на територија на цела држава, со ротации на медицински екипи во секое село, рурално населено место, населба, информираат од Министерството.

Исто така, сајтот „vakcinacija.mk“ е отворен и за закажување на термини за вакцинација на децата.