Македонија
29. November 2023 - 11:37

Ако немале пари се враќал по двапати, пазарен инспектор од Струмица барал и примал поткуп

Јавен обвинител од Основното јавно обвинителство Струмица донел наредба за спроведување истражна постапка против едно лице за кое постои основано сомнение дека сторило две кривични дела примање поткуп од член 357 став 1 од Кривичниот законик.

Како службено лице – помлад пазарен инспектор, соопштија денеска од Јавното обвинителство на Република Северна Македонија, осомничениот струмичанец во два наврати директно побарал и примил парични средства од лица од Радовиш за да не изврши службени дејствија што морал да ги изврши.

- Во првиот случај, при инспекциски надзор на 13 јуни, констатирал дека правен субјект нема регистрирано занаетчиска дејност, но за да не го констатира прекршокот од сопственикот побарал и примил 100 евра. На 17 ноември, во деловен простор затекнал две лица кои вршеле берберска дејност без да бидат запишани во занаетчискиот регистар и од нив исто така побарал 100 евра за да не го констатира прекршокот на записник. Бидејќи тие во моментот немале толку пари кај себе, тој уште 2 пати се вратил во дуќанот и од нив примил по 3.000 денари, појаснуваат од Јавното обвинителство.

По предлог на јавниот обвинител, судијата на претходна постапка од Основниот суд во Струмица определил мерка притвор во траење од 30 дена за осомничениот.