Здравје
6. May 2016 - 14:35

Ако ja јадете во големи количини оваа храна ви се заканува срцев удар

 
Големите количини на натриум што ги внесуваме во организмот може да предизвикаат смрт, покажуваат резултатите од најновото истражување на научниците од Универзитетот во Медфорд.
 
Натриумот е хемиски елемент, кој е застапен во млекото, солта, месни производи, леб, репка и целерот. Со зголеменото внесување на натриум се зголемува и крвниот притисок, што може да доведе до кардиоваскуларни проблеми, како што се срцев и мозочен удар.
 
Имено, Светската здравствена организација им препорачува на возрасните да внесуваат најмногу по 2 грама натриум дневно.
 
Она што загрижува фактот дека просечното конзумирање на натриум кај возрасните изнесува 3.95 грами, што е речиси двојно повеќе од препорачаната мерка.