Македонија
9. March 2016 - 17:17

Ахмети се сретна со високите гости од Брисел и амбасадорот Орав

Претседателот на ДУИ Али Ахмети денеска беше на работен ручек со евроамбасадорот Аиво Орав и директорката за Западна Европа, Западен Балкан и Турција во Европската служба за надворешна политика, Анџелина Ерцхорст.

Ахмети и високите претставници на Брисел, како што е наведено во соопштението од ДУИ, разговарале за текот на политичките случувања во земјата, за меѓуетничките односи, за спроведувањето на обврските преземени, за ситуацијата во регионот и за евроатлантската интеграција.

Како што е наведено во соопштението, Ахмети проценил дека основните столбови на договор во Скопје веќе се спроведени, додека политичките партии треба да се посветат за исполнување на основните услови за спровдување фер и демократски избори.

ДУИ, ккао што се додава во соопштението, ќе се посвети за веродостоен, фер и демократски изборен процес во кој медиумите ќе бидат непристраси и граѓаните да гласаат слободно, без заплашување и без притисок.

Ерцхорст изразила благодарност од страна на Брисел за улогата на Ахмети и на ДУИ во решавањето на кризата, оценувајќи ја како храбро дејствување.

Соговорниците разговарале и околу значењето на меѓуетничките односи наспроти активностите кои се поврзани со злоупотребата на верските симболи за политички цели.

Ахмети нагласил дека изборите на 5-ти јуни ќе овозможат излез од политичката криза во земјата, силно враќање на политичката сцена во евроатланската агенда и фокусирање во решавањето на прашањата кои не држат далеку од интеграцијата во НАТО и ЕУ.