Свет
24. February 2017 - 17:59

Африка ќе добие 672 милиони долари помош

На Донаторската конференција во главниот град на Норвешка, Осло се собрани 672 милиони долари од 14 држави. Средствата се наменети за жртвите од џихадистичката група Боко Харам во Нигерија и земјите од реонот на езерото Чад.

Сумата ќе биде исплатена во период од три години. Според податоци на Обединетите нации во тој реон има 10,7 милиони луѓе на кои им е потребна итна помош.

Според ОН, реонот околу езерото Чад - Нигерија, Нигер, Камерун и Чад. годинава имаат потреба од 1,5 милијарди долари помош. 

Од 672 милиони долари само 475 милиони ќе бидат доделени оваа година,

Меѓу донаторите не се САД, бидејќи по стапувањето на должност, претседателот Доналд Трамп најави скратување на помошта.