Македонија
16. May 2019 - 11:58

50 отсто од колачот на бизнисот го јаде сивата економија

50 отсто од колачот на бизнисот го јаде сивата економија, тврдат од Сојузот на стопанските комори.

Оттаму велат дека милионски бизниси во земјава работат во сивата зона што оди на штета и на државата и на стопанството и на работниците.

Посочуваат дека институциите мора повеќе да соработуваат со бизнижените за да се намали сивата економија.

Од Управата за јавни приходи велат дека ваквите бизниси најчесто се од ИТ секторот.

Потенцираат дека ги слушаат препораките на бизнисот и очекуваат дека мерката за поврат на ДДВ ќе придонесе до намалување на сивата економија.

Даниел Василев