Живот
22. March 2019 - 13:12

5 работи за кои сигурно ќе се каете за 5 години

Ова утро како и секое утро, еден 85 –годишен дедо набра букет од својата градина и тргна на прошетка. Тој ги однесе на гробот на својата почината  сопруга. Во себе тој секое утро помислува дека би сакал да го правеше ова додека е жива, да и носи свежо цвеќе кога таа се будеше со насмевка.

Тоа нè тера да се натажиме, но мора да нè натера да размислиме  како се однесуваме со нашите блиски. Колку работи правиме за оние кои ги сакаме откако ќе ги снема од овој свет, наместо да ги правиме за нив додека се живи.

Ова се 5 работи за кои ќе се каеме за 5 години отсега.

Им посветуваме многу малку време на нашите блиски – порано или подоцна, сакаме да бидеме со луѓе кои ни прават да се чувствуваме добро и спокојно. Затоа, штом ќе станете наутро, потсетете се кои се тие луѓе. Сетете се на вашите блиски, на оние кои ги земате здраво за готово, а ја заслужуваат вашата љубов и внимание.

Не преземаме ништо за нашите цели – сакаме да постигнеме некои работи кои ни се важни, но само чекаме тие да се средат самите од себе. Но, тоа не се случува. Времето брзо поминува и еден ден се будиме сфаќајќи дека сме ја пропуштиле шансата, бидејќи сме се занимавале со други нешта.

Прифаќаме помалку отколку што заслужуваме – патот до успехот почнува од доле, но понекогаш многу долго се задржуваме на места и со луѓе кои нè прават несреќни, мислејќи дека не заслужуваме ништо повеќе од тоа.

Постојано бараме изговори – за сите нешта кои ги правиме или не ги правиме, за сите нешта кои другите ни ги прават,  постојано наоѓаме изговори.

Нетрпеливи сме – не дозволуваме да чекаме, постојано сме нервозни и трпеливи, сакајќи ги сите нешта одеднаш.