Македонија
28. January 2021 - 12:13

14 сведоци на судењето за "27 април"

Со сослушување сведоци предложени од Спиро Ристовски, денеска продолжи судењето за наводните организатори на случувањата во собранието од 27 април.

Четиринаесетмина денеска даваат исказ пред судот.

Зоран Коњановски, Давор Политов, Драган Митков, Игор Атанасовски, Сашо Стефановски, Влатко Стојковски, Мартин Деспотовски, Зоран Костовски, Игор Бошковски, Новица Томевски, Благојче Трпковски се дел од сведоците кои даваат исказ по барање на обвинетиот Ристовски.

Давор Политов како раководител на одделението за односи со јавност во Министерството за образование, каде заменик во 2016 и 2017 бил Ристовски, рече дека на 27 април требало да имаат настан за посета на студентски дом, но тогашниот министер побарал да не доаѓа заменикот. По ова, кажа Политов, заменикот Ристовски заминал дома бидејќи во тој период се вселувал во друг стан.

Пред почетокот на денешното судење, одбраната на Јанакиески побара редуцирање на рочиштата за овој предмет, бидејќи како што истакна адвокатот Еленко Миланов, во овие два месеца, Миле Јанакиески има повеќе судења отколку работни денови и нема доволно време да ја спрема својата одбрана.

Како наводи организатори на 27 април, обвинети се Трајко Вељановски, Миле Јанакиески, Спиро Ристовски и Владимир Атанасовски.

Одговараат за терористичко загрозување на уставниот поредок и безбедноста.

 

Зоран Јаневски