Бизнис
8. November 2019 - 13:38

10 oтсто повисоки плати од први јануари ќе добијат просветните работници

По три месеци преговори и најава за генерален штрајк СОНК и МОН конечно постигнаа договор. 

Вработените во основно средно и високо образование ќе добијат 10 отсо повисоки примања.

За ова зголемување ќе бидат издвоени 1,4 милјарди денари денари за три месеци.

Од МОН велат ова е историски договор.

Од Синдикатот посочија дека преговорите тука не застануваат. Во следниот период ќе се разговара за воведување на К15, исплата на прекувремени часови и почитување на колективните договори.

Ирена Чачкова