Живот
6. August 2015 - 10:01

10 најсмртоносни болести во историјата на човештвото

Станува збор за најлошите болести во историјата на човештвото, воедно и најсмртоносните. Од маларија, преку ХИВ и рак....

Сипаници

Сипаниците се одржале 10.000 години, а стотици милиони луѓе починале од оваа болест.

Мозочен удар

Мозочниот удар е една од најчестите причини за смрт. Податоците покажуваат дека од вкупниот број починати на годишно ниво, од оваа болест животот го изгубиле дури 10 проценти.

Рубеола

До 2011 година повеќе од 150.000 лица ширум светот, починале од Рубеола.

Маларија

Околу 300 до 400 милиони лица заболуваат годишно од оваа болест, додека за истиот период дури 1 милион од нив умираат поради овој вирус.

Туберкулоза

Оваа опасна болест се одржа до денес. Само во 2012 година од туберкулоза починаа 1.2 милиони луѓе.

ХИВ

Повеќе од 35 милиони луѓе се заразени со ХИВ вирусот, од кој на годишно ниво умираат 1.5 милиони лица.

Тифус

Од оваа болест само во Русија на почеток на 20-от век починале три милиони луѓе.

Карцином

Оваа болест е една од главните причини за смрт на луѓето. Од канцер годишно умираат околу 7.6 милиони лица.

Чума

Во средината на 14-от век во Европа, кугата убила повеќе од 20 милиони луѓе.

Шпански грип

Ова е најсмртоносната болест во историјата на човештвото. Само во 1918 година починале од 50 до 100 милиони лица, што е повеќе од бројот на загинати во Првата светска војна.

Погледнете го видеото...