Македонија
13. February 2017 - 8:26

Промоција на „Мојот непријател Итар Пејо“ од Калина Малеска

Во издание на ИЛИ-ИЛИ, вечер во клубот ГЕМ ќе се одржи промоција на новата збирка раскази на Калина Малеска „Мојот непријател Итар Пејо“.

За книгата ќе зборуваат писателката Оливера Ќорвезироска и професорот Зоран Анчевски.

Книжевната критичарка Ќорвезироска за книгата вели дека е одлична раскажувачка јас-точка на измислен лик сопoстaвен на Итар Пејо, целосно ги освојува читателските симпатии и на распнатото јаже помеѓу измислениот лик и неговиот „непријател“ - фолклорниот херој, еквилибристички вешто го движи исписот на новата можна книжевна вистина.

- Ништо веќе по „Мојот непријател Итар Пејо“ на Калина Малеска нема да биде како што беше со нејзините раскази, но и со приказните на Итар Пејо, зашто, кога и да ги слушнеме ќе знаеме дека еден фиктивен книжевен лик со заборавено име стои како глас и зад неа, но и зад Пејо, како негова заумна мисла, како сенка и како идеја за општа правда и праведност. Како осовременета книжевна вистина за фолклорното наследство, напиша Ќорвезироска.

Малеска е писателка, професорка по книжевност и книжевна критичарка. Ги напишала збирките раскази „Недоразбирања“ и „Именување на инсектот“, романите „Бруно и боите“ и „Призраци со срмени нишки“ и драмата „Случка меѓу настани“.