Иновации во месната индустрија
„Добрите микроорганизми ја зголемуваат безбедноста на производите од месо“ е темата на денешната панел-дискусија што ја организира данската компанија Цхр Хансен.
Потрошувачки трендови во месната индустрија, Враќање кон традицијата, Добри спроти лоши бактерии – промена во парадигмата, Безбедна храна, Патогени микроорганизми во месото, Како да се означи употребата на добрите бактерии на пакувањето, се само некои од темите на кои ќе зборуваат учесниците.
- Сакаме да ги донесеме иновациите во Македонија и да ги искомбинираме барањата и очекувањата на потрошувачите за производите од месо, законските рамки за безбедност на храната и техничките аспекти при апликацијата на т.н сејф про култури, вели Мери Илиеска од Цхр Хансен.
Според неа, безбедноста во производите од месо се зголемува на природен начин со употреба на лактобацили, микроорганизми кои потекнуваат од месото. Производителите имаат можност да ги исполнат барањата на потрошувачите за поприродни, поздрави и вкусни производи од месо.
На семинарот ќе учествуваат домашни и странски експерти, професори од Факултетот за земјоделски науки и храна и Институтот за храна при Факултетот за ветеринарна медицина
Цхр Хансен ја отвори првата канцеларија во Македонија во септември 2014 година на Факултетот за земјоделски науки и храна.
Ново на Сител
-
За еден месец изгорени над 400 хектари шума во Националниот парк Шар Планина
-
Во март зголемени потрошувачките, станбените, автомобилските и кредитите на тековните сметки
-
Приведен 20-годишник кој бил баран со потерница поради бегство од Затворот Гевгелија
-
Боки 13 бара повторено судење за „Рекет“ - има докази со кои ќе покаже каде завршиле парите од чантата Луј Витон
-
Советот НАТО-Украина ќе одржи вонреден состанок за противвоздушната одбрана на Киев
-
Спречен нов атентат врз Зеленски, уапсен Полјак кој соработувал со Русите
-
Бојмацалиев: Една година ФРОНТЕКС - прв договор потпишан на македонски јазик со ЕУ
-
Избрани 12 поротници за судењето против Трамп