-->
-->
Храната од која пожолтуваат забите
-->
Храната која содржи шеќер и киселина, како природните и газирани сокови, овошјето и зеленчукот како што се цвекло, боровница и слично, потоа бомбоните, колачите, лимонот, црниот чај и виното, особено белото, кое е покисело од црвеното, создаваат микропукнатини. Во нив потоа се создава талог кој ја променува бојата на забите, предупредува др. Давор Чуркович од Загреб.
Тој додава дека уништената забна коска допринесува за директен пристап на непосакуваните супстанции во забните канали, што предизвикува кариес и деминерализација на забната маса, па се создаваат бели дамки.
-->
-->
-->
Ново на Сител
-
МЗШВ: Со измените во Законот за стокови резерви, оризовата арпа се вбројува во листата на стратешки култури за државата
-
ВМРО-ДПМНЕ ги потврди листите за пратеници
-
Зеленски: Русија планира голема офанзива во наредните месеци
-
18-годишен тетовец украл автомобил, па направил сообраќајка
-
Крилото на Села на АА оди во коалиција со Европскиот фронт, очекува најмалку пет пратенички мандати
-
Тепачка помеѓу вработени во болница во Карпош
-
Физички нападната 71-годишна скопјанка
-
Тепачка на паркинг во Скопје