Еве што ќе ви се случи ако изедете расипано јајце
Салмонелата е еден од најчестите облици на труење, а јајцата може да бидат причина за тоа. И лушпата и внатрешноста на јајцето, вклучувајќи ја и жолчката и белката, може да бидат контаминирани со салмонела, а неправилната примена и чувањето на јајцата го зголемува тој ризик.
Салмонелата се шири со текот на времето и поради тоа старите јајца можат да имаат поголемо количество од оваа бактерија. Ова посебно се однесува на јајцата кои се чуваат на температура од 5 степени Целзиусови.
Други опасности
Секое јајце со тек на време ќе се расипе, а како што стареат во нив може да се појават различни видови бактерии зориа кои јајцето добива зеленкаста боја и развива киселкаст вкус.
Иако овие бактерии не предизвикуваат труење, од нив може да ви биде лошо.
Ако забележите промена на бојата на јајцето, или чуден мирис, немојте да ги јадете.
Јајцата секогаш чувајте ги во фрижидер, а ако во некој случај стоеле надвор повеќе од 2 часа, најдобро е да ги фрлите.
Кога јајцето ќе се загрее, тоа почнува да се „поти“ и така го поттикнвуа растот на бактериите.
Ново на Сител
-
Кривична пријава за жител на Росоман за посредување и тргување со оружје или распрскувачки материи
-
Таравари демантира дека вчера имал тајна средба со Ахмети, на која добил понуда од него
-
Во германските продавници пронајдени се над сто килограми кокаин во пратките со банани
-
Тошковски во посета на ЕВР Центар и Бит Пазар
-
Грчката Влада ја остава отворена можноста да ѝ помогне на Франција со противвоздушни системи за време на Олимписките игри
-
Норвешка донираше 76 неборбени моторни возила на Македонија
-
Моментно нема индикатори за нов ценовен бран, оценува бизнисот
-
Би-Би-Си на српски: Оствари ли опозицијата недостижна предност пред вториот круг гласање