Дали сте свесни дека лошата храна ве убива?
Секако дека ниту еден од нас нема да живее вечно, сите имаме свој суден ден, но по се’ изгледа најголема пресуда ни донесува она што секојдневно го консумираме (или не го консумираме).
„Guardian“ ги објави најновите резултати од големата студија во врска со болестите коишто го погодуваат целото човештво, а коишто покажуваат дека исхраната е клучен причинител за една од пет настанати смртни случаево на светот. Тоа значи дека милиони луѓе едноставно консумираат премногу сол и шеќер, а не внесуваат доволно количество на интегрални житарки, овошје, семиња, јатки и рибини масла.
– Ова е огромен светски проблем, порачува доктор Кристофер Мареј, директор на Институтот за метрика и проценка на здравјето на Универзитетот во Вашингтон.
Меѓутоа, недоволниот број на здрави намирници во секојдневната исхрана остава и многу полоши последици по здравјето од консумацијата на нездравите. Сепак, тоа е проблем којшто во голема мера зависи и од економијата.
– Да го земеме како пример овошјето, вели Мареј.
– Точно е дека тоа е корисно за здравјето, но само богатите јадат многу овошје, со по некој исклучок.
Покрај исхраната, водечки фактори за ризикот од смрт се и пушењето и високиот крвен притисок. Меѓутоа, студијата “The Global Burden of Disease” дошла и до неколку охрабрувачки откритија – очекуваното траење на животот е продолжено од 75.3 години за жените и 69.8 години за мажите.
Исто така, опаднат е и бројот на смртни случаи како резултат на инфективни болести.
Ново на Сител
-
Последен работен ден за пратениците од овој состав
-
Информативен ден на НАТО програмата „наука за мир и безбедност“
-
Мисија на УНЕСКО во Охрид
-
Преглед на вестите од светот
-
Тема на денот со Филип Рикер, поранешен амбасадор на САД во Македонија
-
„Алкалоид“ пушти во употреба нов светски погон за производство на лекови вреден 19.4 милиони евра
-
Четири години Македонија членка на НАТО
-
Гир: Не е точно дека ЕУ не ја сака Македонија, членството е лесно достижно