Македонија
16. July 2017 - 15:56

Атанасов: Да не се стопира реализацијата на проектот за Скупи

Владимир Атанасов од ВМРО-ДПМНЕ денеска обвини дека во ребалансот на буџетот се намалени за над 80 проценти средствата наменети за реализација на проектот за античкиот театар Скупи.

- Овој антички театар од римско време е еден од најголемите и најзначајните објекти на Балканот и пошироко. Ова е еден од најважните проекти кој што во најмала рака наместо да го блокира, треба да го реализира СДС преку Министерството за култура, рече Атанасов на прес-конференција.

Новиот антички театар во Скопје, како што посочи Атанасов, било предвидено да има капацитет од 8 до 10.000 гледачи и на него да се реализираат бројни културни програми и концерти.

- Стопирањето на проекти кои се од огромно значење за граѓаните, не носи корист никому. Ве повикуваме да не ја стопирате реализацијата на проектот за Антички театар Скупи, истакна Атанасов. 

Ново на Сител